Сторінки

Україна: ТОП 30

 

Рубрика: "Моя Україна"

Село Колочава "Старе село"

Скансен - це своєрідний архітектурно-етнографічний комплекс під відкритим небом з міні-музеями в окремих будівлях, які дають змогу показувати пам’ятки матеріальної і духовної культури в умовах, максимально наближених до природних. Пізнавальне значення і емоційний вплив таких музеїв дуже великий.
 
Чому така назва "скансен"?
 
Ідею створення подібних музеїв вперше запропонував у 1790 р. швейцарський вчений Чарлз де Бонстеттен. Проте, перший музей просто неба був організований лише в 1891 р.шведським вченим-етнографом Артуром Ґазеліусом. У парку на горбистій місцевості, що мала назву «Скансен» були перенесені звезені з усіх куточків країни етнографічні пам’ятки. 
 
Наймолодший в Україні скансен має назву «Старе село». Відкрився він у 2007 р. на Закарпатті, у селі Колочава Міжгірського району. Це перший сільський музей архітектури та побуту, який відтворює матеріальне, духовне та культурне життя стародавньої Верховини. Тут представлені житлові та господарські будівлі з предметами домашнього побуту і художніми витворами ХІХ–ХХ ст. українських горян з Колочави.
На його території музею під відкритим небом відтворено село стародавньої Верховини із колочавських експонатів, які ознайомлюють із 300-річною історією побуту місцевих жителів. Представлено пам’ятки культури різних часів та різних верств населення як за соціальним статусом (бідняки, середняки), так і за видом діяльності (вівчарі, лісоруби, мірошники, швеці).
 

 
Время быстротечно,
Всё вокруг меняется.
Ничего не вечно
И не повторяется.
Но следы остались
Мы их не забыли ,
Чтобы впечатляли,
Мы ведь с ними жили.
Воробйова І.В.
 
Гарного дня!
Бережіть себе, родину і країну!
#і_я_там_був

Джерело: 
Афанасьєв О. Є. Скансени України як важливий туристичний ресурс / О. Є. Афанасьєв, Є. В. Бурлака, Ю. М. Маркіна // Туристична індустрія : сучасний стан та пріоритети розвитку : Матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції. – Луганськ : ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», 2009. – С.80–84 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://tourlib.net/statti_ukr/afanasjev5.htm. – Назва з екрану.
http://volyn-museum.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар