Сторінки

ТРОЯНДА - ЦАРИЦЯ КВІТІВ

 


Антична міфологія пов`язує появу троянди з народженням богині мудрості Афіни. Трояндами встеляли дорогу воїнам-переможцям. Гонець приносив радісну звістку з вінком троянд у руках. Римляни присвячували троянду богині кохання Венері.


Турецька казка про прекрасну троянду.

Жив колись на світі східний цар - могутній падишах. Багато заздрили його багатств, а для падишаха дорожче всіх скарбів була єдина дочка - красуня принцеса. Навколо палацу падишаха цвіли чудові троянди. Глянув він на них одного разу і вигукнув: - Жодна найпрекрасніша троянда на світі не зрівняється з красою моєї дочки!



Почула це зла чаклунка і дуже розгнівалася. Ще б! Адже вона жила в невідомому саду, де цвіла її улюблена біла троянда. Вона берегла її як зіницю ока і змушувала свою дочку стерегти трояндовий кущ вдень і вночі. В ту ж мить з'явилася чаклунка перед падишахом: - Як смієш ти говорити, що твоя дочка - прекрасніше найпрекраснішою троянди. - закричала вона. - Ти пошкодуєш про своїх словах: з цієї хвилини принцеса стане німий, як квітка, і буде жити, точно уві сні! Тільки біла троянда з мого невідомого саду зніме чаклунство, та хай хто-небудь спробує здобути її.

Падишах почав кликати своїх слуг, але чаклунка зникла, ніби розчинилася в повітрі, а принцеса вмить оніміла! Немов в тумані дивилася вона навколо себе і нікого не впізнавала. Падишах був у відчаї, і послав він в усі кінці глашатаїв. - Тому, хто здобуде білу троянду з невідомого саду і расколдую принцесу - тому падишах віддасть її в дружини! - віщали вони.

Дійшли ці чутки до царського сина одного далекого держави. І вирішив він відправитися на пошуки невідомого саду, щоб добути Білу троянду і врятувати прекрасну дівчину. Важким був його шлях по горах і пустелях. Розбійники відібрали у нього коня, і він ішов пішки, в порваному одязі, без їжі і пиття. Він уже став думати, що загине тут, в цих диких місцях, як раптом почув спів птахів, і пішов на їхні голоси.

Він йшов, не розбираючи дороги, поки не впав без сил у якихось високих воріт. Вони були відчинені навстіж, а спів птахів тепер звучало зовсім поруч. Юнак підняв голову і побачив перед собою прекрасний сад - звідти віяло свіжістю і прохолодою, доносився чудовий запах квітів. - Що це. Невже я добрався до Невідомого саду? - промовив він і хотів увійти в ворота.

Але тут шлях йому перегородив величезна кішка. - Ти не помилився, - Промяукал вона. - Це й справді Невідомий сад! А я - дочка господині. Хто ти такий і як тут опинився?

Розповів він їй всю правду. Величезна кішка задумалася. Їй до сліз стало шкода нещасну принцесу, а відважний юнак дуже сподобався. До того ж їй набридло стерегти цю троянду - давно хотілося погуляти по білому світу в своє задоволення. Вона сама привела його до того місця, де цвіла Біла троянда: - Бери свою квітку, так біжи звідси без оглядки, поки не повернулася моя мати - вона розірве тебе на клаптики! - крикнула кішка.

Юнак зірвав квітку - і в ту ж мить всю його втому як рукою зняло. Кинувся він прожогом з саду. Він біг так швидко, що його не наздогнала б і стріла. Через якийсь час він дістався до палацу падишаха і, як тільки пришпилив Білу троянду до волосся його дочки, зникли злі чари, вся влада злої чаклунки. Щасливий падишах не знав як дякувати юнака, і з радістю віддав йому свою дочку в дружини. А Біла троянда сама собою перенеслася в їх сад, стала чудовим рожевим кущем. Кажуть, вона до цих пір там цвіте.

Гарного дня!

Бережіть себе і родину!

Немає коментарів:

Дописати коментар